untukmu permataku

Nama saya : Dr Amin Ismail (A.I.): Pegawai Perubatan UD41, Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan :)

MBBS (Melaka Manipal Medical College, Manipal University)

saya seorang doktor yang sentiasa mahu ceria

Followers

Sunday, January 16, 2011

PAS: masa yang sangat mahal: video didalamnya

cakap cakap pilihanraya ke 13 semakin dekat. walau ada yang cuba menafikan, namun hakikatnya semua pemimpin parti politik mula menggalas usaha yang cukup kuat pada hari ini. SPR pun nampaknya cukup sibuk dengan kerja. ada yang kata bulan 3, ada yang kata penghujung tahun ini. namun hakikatnya dijangka tetap paa tahun ini.

apa yang menjadi perkara paling menakjubkan adalah semua mata pada waktu ini adalah tertumpu kepada PAS. apa pendirian PASselepas pilihanraya ke 12 yang lalu, apa pendirian PAS selepas pilihanraya ke 13 nanti. adakah PAS berjaya dalam politiknya untuk menjadi sebahagian dari kerajaan pusat bersama Pakatan Rakyat, dengan menguasai putrajaya, ataupun akan ada tangan tangan ghaib yang akan cuba menggagalkan uasaha murni ini dengan usaha usaha kearah apa yang dinamakan penggabungan kaum melayu bersama UMNO.

konsep penyatuan melayu sebenarnya kembali dilaung laungkan selepas kemenangan bergaya pakatan rakyat yang diterajui PAS, PKR dan DAP merebut 4 negeri dimalaysia disamping mengekalkan bagi penggal ke 5 berturut2 PAS dikelantan. PAS berjaya mentadbir kedah, disamping menerajui bersama selangor, perak dan pulau pinang.

atas kerana kekuatan ini, dan kemerosotan sokongan kepada BN, UMNO dilihat dan cuba untuk kembali ebrbaik2 dengan PAS atas faktor kekuatan melayu. selama ini, tidak pernah UMNO mahu mendekati PAS. lihat sahaja di kelantan. selama hampir 20 tahun PAS mentadbir kelantan, apa yang tidak UMNObuat terhadap pentadbiran Tok Guru dikelantan. pembayaran wang kepada kerajaan kelantan dilambatkan, usaha untuk menjatuhkan kerajaan andaikata kerajaan tidak cukup duit untuk melakukan pembayaran kakitangan awam, baja padi yang dinafikan kepada pendokong PAS, melaksanakan baja cap dacing, kewujudan pejabat JPP dikelantan yang mana semua peruntukan kerajaan disalurkan kepada JPP bukannya melalui kerajaan negeri, mewujudkan penghulu persekutuan padahal penghulu negeri dah ada, perlu mendapatkan cop penggawa UMNO untuk mendapatkan pinjaman buku teks sekolah, royalti petroleum yang dinafikan hak keatas rakyat kelantan, saban hari di dalam media disiarkan kemiskinan kelantan, ditohmah dan macam 2 lagi. alhasilnya rakyat semakin benci tingkah laku sebegini.

pilihanraya ke 12 yang lalu benar benar mengejutkan. ianya meletakkan PAS selaku pemain utama sekali lagi. UMNO terdesak mendapatkan sokongan PAS untuk memecahkan undi non malay kepada PR. PR pula memerlukan PAS untuk menarik sokongan pengundi melayu. disinilah terletaknay kekuatan PAS. PAS mempunyai suara yang kuat pada waktu ini. sesiapa nampaknya tidak mampu berdiri tanpa PAS.


PAS sebagai sebuah organisasi yang didokong dengan dakwah islam sudah pasti mempunyai agenda yang besar untuk melaksanakan islam dimalaysia ini mengikut kemampuan yang ada. lihatlah di selangor. selangor cukup unik kerana ianya mempunyai posisi kaum yang pelbagai. sudah tentu untuk mengislahkan pentadbiran di selangor perlu mengambil kira kedudukan polarisasi kaum yang pelbagai ini. disinilah terletaknya kebijaksanaan perlaksanaan hukum islam itu ditangan pemimpin.


hukum itu satu yang rigid, namun perlaksanaannya boleh berubah mengikut situasi. namun tidak bermakna kalau tanpa usaha. usaha perlu dijalankan un tuk memperkenalkan anekman undang undang shariah diselangor. contoh yang terbaru adalah apabila exco selangor yang menjaga hal ehwal islam, datuk dr hasan ali mengarahkan agar anekman tentang pekerja islam yang dilarang ebkerja di pusat 2 yang menjual arak dikuatkuasakan. namun perkara ini dibidas oleh exco DAP. apa yang mampu kita lihat dari perkara ini adalah, langkah penyelesaiannya adalah seperti apa yang di buat oleh datuk menteri besar dengan meminta pejabat zakat selangor membantu pekerja2 yang bekerja di pusat2 jualan ini sekiranya mereka mahu berhenti dari bekerja.

mahu melaksanakan islam dalam masyarakat pelbagai kaum adalah satu yang rumit keran banyak perkara yang perlu dijaga. namun itu tidak bermakna islam tidak boleh dilaksanakan. yang penting perlu ada keikhlasan dari pemimpin yang mengaku islam ini. tiada yang mustahil kerana agama ini adalah hak Allah, manusia juga adalah hak Allah. moga PAS akan terus kukuh dalam memartabatkanislam di malaysia. insya Allah

 

No comments: