untukmu permataku

Nama saya : Dr Amin Ismail (A.I.): Pegawai Perubatan UD41, Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan :)

MBBS (Melaka Manipal Medical College, Manipal University)

saya seorang doktor yang sentiasa mahu ceria

Followers

biodata Amin Ismail


Amin Ismail seorang yang mempunyai minat yang mendalam dalam bidang kenegaraan, sejarah, politik, sains sosial, kemasyarakatan, falsafah dan pengetahuan am. merupakan anak ke 7 dalam keluarga yang terdiri dari pelbagai latar belakang. bercita cita untuk mmelihat masyarakat malaysia mampu menjadi sebuah masyarakat yang memahami nilai2 sarwajagat, semangat kekitaan dikalangan masyarakat berbilang kamu, hidup aman damai tanpa prejudis, dibawah payung raja berperlembagaan yang memahami erti kedaulatan raja raja, menjaga amanah negara, menghormati perlembagaan negara. mengimpikan selama hidup ini untuk melihat islam memimpin di bumi malaysia tercinta

amin ismail juga mempunyai satu cita cita yang cukup besar untuk melakar sejarah keluarga untuk menghasilkan seorang obstetrician  and gynecologist terkemuka negara seterusnya melanjutkan pelajaran diperingkat sarjana dalam bidang OnG di australia mahupun ireland.

pengalaman yang indah didalam hidup ini apabila seringkali diuji dengan musibah dan ke berhasilan untuk kembali membina kekuatan disebaliknya. tidak pernah menyangka dapat hadir dibumi india dalam usaha mencari ilmu perubatan. perjalanan paling jauh setakat ini adalah menjejakkan kaki dibumi mesir melihat kesan kesan peninggalan sejarah lama disamping melawat adik tercinta.

saya percaya setiap dari manusia ini ada hak untuk hidup dengan aman, damai diatas usaha mereka sendiri. setiap dari manusia itu perlu berusaha sebaik mungkin untuk mengecapi satu cita cita dalam hidup ini kerana setiap dari kita adalah bernilai. kejayaan dan perjuangan bukanlah milik mutlak orang tertnetu. ia adalah milik kita jika kita mampu untuk berusaha dengan gigih dan mempunyai satu keyakinan yang mantap.

saya juga percaya kegagalan dalam mencuba adalah satu langkah dalam mematangkan perjuangan ini. yang penting semangat untuk terus melangkah perlu disemaikan dalam jiwa kita. tiada manusia yang sempurna dalam hidup ini. yang ada hanyalah manusia yang cekal dan gigih untuk terus melangkah.

anda tidak diminta untuk bersetuju dengan setiap kalam yang diluahkan dalam blog ini. ianya lahir dari hati sanubari penulis sendiri. kita diberi akal yang sihat. pandanglah dengan lubuk hati nurani yang murni.

suka berkongsi sesuatu yang baru bersama teman teman semua. selamat maju jaya untuk mereka yang berani mencuba >_<

9 comments:

intansuhana said...

Salam.saye suka dgn prinsip yg awk bawakn itu.dan saye bru hendak memulakn tapak dlm bidang perubatan ini.semoge saye dpt semangat sprti saudara dan mnjadi seorg doktor muslim yg brjaya suatu hari nanti.insyaallah.

aku dr amin said...

Salam Intansuhana. seronok mendengar ada seorang pejuang yang baru hendak memulakan langkah dalam idang perubatan. Gudluck untuk anda. Sayas eronok berkongsi serba sedikit apa yang pernah dan akan saya lalui, kerana setiap manusia itu amat istimewa, dan pelbagai dengan pengalaman tersendiri ^^

Anonymous said...

alhamdullilah..semasa sibuk meng"google" untuk kembali yakin atas profession yg dipilih..terjumpa blog nie..terima kasih atas entry2 yg agak memberangsangkan..semoga kite same2 dapat menjadi insan yang berguna di dunia dan di akhirat..for me..a doctor is someone that had been chosen by Allah..to be His agent..not to cure patients..just to treat them :) -doctor to be,insyaALLAH -

aku dr amin said...

moga inilah jjuga prinsip hidup saya. teruskan tsabit atas jalan mulia ini

sumi uzir said...

salam, sy bkn nk promote jus nk share...
My wife,currently HO kt htar,ada bukukn nota2 dia time blaja... tjuk dia quick reference for pro exam....da utk 4topic....byk student medic paka nota ni...awk boleh tnya kwn2 dr uia(80% clinical student bli)3rd year uitm,3rd year um,rcmp,msu,cucms,aucms....even da student mesir y bli....my wife jus nk share note dia wit student.then notes nih jgk dbeli oleh seorg specialist di hsi sbb dia nk ltak kt library

Utk sy explain lg lnjut,awk boleh cntact sy thru fb : sumi uzir

sumi uzir said...

salam, sy bkn nk promote jus nk share...
My wife,currently HO kt htar,ada bukukn nota2 dia time blaja... tjuk dia quick reference for pro exam....da utk 4topic....byk student medic paka nota ni...awk boleh tnya kwn2 dr uia(80% clinical student bli)3rd year uitm,3rd year um,rcmp,msu,cucms,aucms....even da student mesir y bli....my wife jus nk share note dia wit student.then notes nih jgk dbeli oleh seorg specialist di hsi sbb dia nk ltak kt library

Utk sy explain lg lnjut,awk boleh cntact sy thru fb : sumi uzir

RumputHijau said...

Assalamualaikum doc.
Saya suka follow blog doktor2. Ada doktor yang berubah dan tak menulis lagi lepas beberapa tahun jadi doktor. Mungkin terlalu stress.

Anyway, good luck ya.
Seeru 'ala barokatillah :)

aku dr amin said...

terima kasih. semoga saya terus istiqamah

aznial said...

Greetings and Good Day !

We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-

Lady doctor
MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
Possess valid Annual Practicing Certificate
Registered with Malaysia Medical Council
Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
Attended an Obstetric Life Saving Skill
Attended A Neonatal Resuscitation Program
Working hours negotiable with minimum on-call
Very attractive salary RM7,000 (starting)

Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

Clinic information:-
PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
NO. 12 JALAN SL 1/13
BANDAR SUNGAI LONG
43000 KAJANG
SELANGOR
TEL / FAX: 03-90114833

Sender:-
Ir. Aznial Rahmat
Director
KASIH Group
012 312 9264
aznial@gmail.com