untukmu permataku

Nama saya : Dr Amin Ismail (A.I.): Pegawai Perubatan UD41, Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan :)

MBBS (Melaka Manipal Medical College, Manipal University)

saya seorang doktor yang sentiasa mahu ceria

Followers

Tuesday, July 30, 2013

Senarai buku perubatan

Disini saya senaraikan buku buku perubatan yang saya dan rakan rakan saya gunakan. Buku buku ini bersifat praktikal iaitu penting untuk dibaca. Memandangkan kami belajar di India dan Malaysia,

saya listkan buku buku penting yang patut dimiliki iaitu international text book dan Indian text book yang saya rasa bagus untuk dibaca dan sesuai dibaca oleh pelajar perubatan di Malaysia

Kebanyakan pensyarah bukan berasal dari India/ tidak pernah belajar di India biasanya tidak menyukai buku buku keluaran India. walaubagaimanapun kami yang pernah belajar di India merasakan buku keluaran India tidak kurang hebatnya dan mudah untuk difahami.

Saya tidak senaraikan semua buku disini. Buku yang disenaraikan disini adalah bku yang WAJIB ada bagi setiap pelajar perubatan dan buku yang saya guna untuk diri senddiri. Buku untuk rujukan boleh didapati di perpustakaan perubatan.

Insya Allah.

tahun pertama:

1. Anatomy:
 Frank Netter Atlas of Human Anatomy ( buku bergambar anantomy untuk dihafal)
Keith L. Moore Clinical Oriented Anatomy ( international text book preferred)
Chaurasia's Human Anatomy (Indian text book preferred)

3 buku ini sangat memadai untuk memahirkan tentang sabjek anatomy

2. Physiology:
Ganong Review of Medical Physiology (international text book)
G K Pal textbook of medical physiology (Indian text book preferred)
A K Jain textbook of physiology ( Indian text book preferred)

3 buku ini mencukupi untuk belajar physiology

3. Biochemistry:
Lippincotts illustrated review Biochemistry

tahun kedua:

1. Pathology
Underwood General and systemic pathology (International edition)
Robbins Basic Pathology  (International edition)

2. Microbiology
Mim's medical microbiology (International edition)
Medical parasitiology Arora  (Indian preferred)
Ananthanarayan textbook of Microbiology (Indian preferred)

3. Forensic medicine

4. pharmacology
Tripathi Essential of medial pharmacology ( Indian and International edition)
Shanbhag pep manual for undergraduates pharmacology (Indian preferred)

tahun ketiga, empat dan lima (clinical years)

1. Medicine:
Davidson Priciple and practice of medicine (International edition),
 Macleod's clinical medicine ( International medicine)  
Oxford handbook of medicine
Optional: Kumar n Clark medicine (Indian preferred)

2.Surgery
Bailey n Love short practice of surgery (international edition)
Norman Browse introduction to surgical symptoms and disease ( internationational edition)
S. Das on manual and clinical surgery (Indian preferred)

3.OBG
Prof Sachchithanantham Obstetric today (Malaysian preferred)
Prof Sachchithanantham gynaecology today (Malaysian preferred)
D.C. Dutta TEXTBOOK OF OBSETRICS (Indian preferred)
D.C Dutta textbook of gynaecology (Indian preferred)
Hacker and Moore essential of obstetrics and gynaecology (international preferred)

I prefer Obstetric and gynaecology today. New books release by professor from Malaysia. Good books to read to become a competent houseman.

4. Paediatics
Tom Lissauer illustrated textbook of paediatrics (International preferred),
 OP Ghai essential paediatrics (Indian preferred)

5.Opthalmology
AK Kurana comprehensive ophthalmology (Indian preferred),
Kanski clinical ophthalmology a systemic approach (International eition)

6.ENT
PL dhingra Disease of ear, nose and throat (International edition)

7. Psychiatry
Oxford handbook of psychiatry (international edition)
 n Ahuja a short textbook of psychiatry (Indian preferred). guna semester 5 di India sahaja( ICD 10)
Kaplan and Sadock pOCKET HaNDBOOK OF CLINICAL Psychiatry (International edition) used in Melaka (DSM 4)
Dr Swaminathan Psychiatry for undergraduates examinations... made soo easy!! (used In Melaka written by HOD Psychiatry MMMC). Can buy in Melaka RM 20.00

8. Orthopaedic
Apley's system of orthopaedics and fracture (International edition)
J. Maheswari essential of orthopaedics  (Indian preferred)
Lee Joon Kiong Malaysian medical series physical examination in orthopaedics surgery (Malaysian preferred)

9. Skin
Roxburgh common skin disease (International edition)

Others:
-French INdex Differential Diagnosis,
-ECG made easy
-Abdominal Xray made easy( good)
-Chest xray made easy(good)
-emergency medicine oxford handbook
-Clinical specialties oxford handbook
-paediatric oxford handbook
- X-ray by bushun lakkhar

5 comments:

Wan Wani said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

how about for semester 10?

Black Pearl said...

salam. sy skrg bljr di mmmc manipal. tahun dpn iA ke melaka pulak. nak tanya yg buku2 clinical years yg disenaraikn tu SEMUA books recommended by college ke? kalau ya, sy ingat nk beli siap2 di India.
Haritu ada senior (baru je ke melaka mac 2014 ni) bagi list dlm 20+ buku yg dia beli. sy rasa mcm byk sgt, jd kalau blh nk tahu buku apa yg kolej galakkan beli.
tq.

huhu biz said...

Hai.i got medical books.100% like new.interested???..email me waida1611@gmail.com

diamond93 said...

ade jual buku kanski tak?