untukmu permataku

Nama saya : Dr Amin Ismail (A.I.): Pegawai Perubatan UD41, Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan :)

MBBS (Melaka Manipal Medical College, Manipal University)

saya seorang doktor yang sentiasa mahu ceria

Followers

Wednesday, April 24, 2013

Dr Gigi

Salam. 
Alhamdulillah saya ada memohon dari seorang rakan, Pelajar Pergigian di kolej kami (MMMC) untuk beliau berkongsi tentang beberapa perkara berkaitan bidang pergigian. 

saya kekalkan semua penulisan yang beliau hantar kepada saya dalam bentuk yang asal untuk mengekalkan keasliannya. Saya tersenyum juga membaca jawapannya dalam bentuk yang santai. :)


Saya :
Mohd Amin Bin Ismail (Dr AI)
Pelajar tahun akhir Perubatan di MMMC.



Ok. sedikit Biodata berkenaan Dr Gigi kita ini
Nama: Siti Norshafika (Dr Sn)
Pelajar Tahun 3 Pergigian di MMMC
Blog beliau untuk dikunjungi:  http://eikabasha.blogspot.com/

(Dr AI): pergigian ni belajar pasal apa?
(Dr Sn): Nama pon pergigian mesti lah pasal gigi.. TETTTTTT salah.. pelajar dentistry jgk perlu
belajar physiology, biochemistry, pharmacology anatomy , general medicine n gen surgery dan macam2 lg. tapi pelajar dentistry x perlu beljar semua subject 2 secara mendalam mcm pelajar medic. Kira yg basic2 je laaa kena balajar n yg related to head n neck region. Ramai org slh anggap psal dentistry ni. Its not about gg je but its about head n neck region. And of course other than those subjects that I’ve mentioned b4, pljar dentistry de byk lg dental subject yg kna bljar secara detail macam dental biology , dental material, oral pathology, oral medicine, oral radiology n bla bla bla (xsggup nk mention semua nt mseti org xnk amik dentistry sbb byk sgt kna bljar)

(Dr AI): Orang kata jadi dr gigi ni boring berbanding jadi dr perubatan? betul ke?
(Dr Sn): Okay nak tny. Pernah x boring tengok muka mak ayah kita? X kan.. sebab kita sayang. Sama la mcm kes ni.Org kata x kenal maka x cinta. X kan ada rasa boring kalau kita buat benda yg kita suka. Personally sy rasa dr gg nil g best dr Dr perubatan kot. Sebab dentistry ni not 100% study from  buku je. Its more 2 soft skill. Dentistry ni byk practical work yg sgt2 memerlukan kemahiran tangan (hand on work). So x kn rasa boring laaa bukan mcm medic asyik2 baca buku tebal2 hehe. That’s y dentistry ni org ckp combination of art n science J

(Dr AI): tak geli ke rawat gigi dan mulut orang? ada kisah kisah menarik untuk dikongsikan?.
(Dr Sn):  X geli pon. Sebbnya masa first year dah start pegang cadaver. So stakat gigi ni apa la sgt :P and masa second year dah kena buat practical on extracted teeth. So masa balik cuti da start kumpul gg org yg buruk2 dalam botol. Nampak mmg macam geli tp sebenarnya ok je. Pasal gigi n mulut orang pulak rasanya belum pernah la rasa geli. Kan pakai glove n mask J kalau dapat patient yg byk masalah yg dasyat2 lg saya suka sebab boleh belajar. N mmg biasanya kalau ada patient yg ada masalah yg dasyat2 semua org mesti nak tgok. Xde nye nak geli2.
  
(Dr AI): betul ke belajar dentistry lagi susah dari belajar medicine?
(Dr Sn):  Saya x nafikan beljar dentistry ni mmg agak susah tp saya rasa lg susah kalau ambik medic kot. Yg menbuatkan dentistry ni Nampak ssh sebab ada byk subject yg perlu beljar n banyak sgt2 practical work yg perlu disiapkan and bila masuk clinical years (start from 3rd year) dah start jmpa real ptient almost everyday 2 yg rasa ssh sikit kot . Tapi kalau pandai bahagi masa okay je yang penting kena sabar. Beljar apa pon ssh sbenarnya J

(Dr AI): dentistry ni belajar bab gigi je ke? ke kena belajar macam budak ambil medicine juga?
(Dr Sn):  Mcm yg sy cakap td dental student pon kena bljar jgk certain subject yg peljar medic ambil. Tapi x se-detail mcm korang la.. and jgn lupa dental student pon ada hospital posting mcm medical student jgk tau.. tapi semggu sekali je. Tapi Sy x pasti mcm mna dgn university lain ..

(Dr AI): lepas jadi dr gigi, kena sambung belajar lagi ke jadi dr pakar?
(Dr Sn):  Sudah semestinya.. sebab dentistry ni ada byk specialty tertentu sama mcm medic jgk. Kalau x silap kena sambung lg 4 tahun (in Malaysia) utk jd pakar (MDS ). N setiap Negara x sama. Ada Negara yg kurang dari 4 tahun

(Dr AI): berapa tahun bejar nak jadi dentist?
(Dr Sn):  Utk ada title Dr kat depan nama 2 kena beljar 5 tahun (BDS bachelor in dental surgery) ni x termasuk any preparation or diploma b4 ambik BDS. Sama je mcm mbbs

(Dr AI): gaji dr gigi berapa?
(Dr Sn):  Errrr yg ni saya x pasti sgt. dr apa yg saya baca dlu2 (b4 amik BDS) gaji fresh grad around RM3500-4000 sebulan . sy xde sedara jd dentist so x tau sgt latest gji brapa. Ce tny org lain..

(Dr AI): dr gigi kerja dia ikut office hour je ke?
 (Dr Sn): Haaa sudah semestinya.. after 5pm boleh lepak2 kt rumah. Kalau rajin boleh buat part time kt klinik swasta sebab mmg ramai dentist yg buat mcm 2.

(Dr AI): penat tak belajar dentistry?
(Dr Sn):  Huhu L mesti la penat. Tambah2 masa clinical year. Setiap hari jumpa patient. Mlm nk study lg (x baik mengeluh heheh)

(Dr AI): ramai orang takut nak jumpa dr gigi. kenapa yer?
(Dr Sn):  Sebab dorang tau gigi dorg ada masalah hahaha. Ni semua psychology je. Sebab 2 semua org kena maintain regular dental visit baru xde rasa takut n kita boleh treat any problem from the early stage. Kalau tahap kerosakan 2 da sampai tahap yg serius mmg la sakit n mesti rasa lg takut nk jmp dentist kn hahah 

Moga bermanfaat :)





46 comments:

asyraf zack said...

ni university mana?

aku dr amin said...

Manipal University ( India). cawangan kami di Malaysia: Melaka Manipal Medical College (MMMC). kami BELAJAR 2.5 TAHUN DI India, DAN 2.5 Tahun di Malaysia bagi ijazah Perubatan. Bagi ijazah Pergigian, 2 tahun di India dan 3 tahun di Malaysia. :)

AquilaNara said...

Doctorrrrr! Huhu assalamualaikum. Ingat saye lg tak? Lol. Saye ade dpt tawaran mara pergigian. Program tu buat di manipal collage seterusnya akn dihantar ke india. Mcm Dr.sn lah! Hihi excited tak pasal. Haha.

Skrg saye tengah tunggu jwpn Mara. Hmmm hopefully dapat. Aamiin... thanks for this awesome post!

aku dr amin said...

AquilaNara

Tahniah. selamat berusaha ^__^
dah boleh start google pasal India la :)

pelajar-lepasan-spm-2012 said...

nice entry.. doakan sy agar sy dibolehkan menjadi dentist :)

tp sebelum tu sy mau tnya.. dentist xada on call kan...?

aku dr amin said...

Dr gigi tak ada on call. So bolehla kerja private kumpul duit

NU.NI.FAT said...

Sy pelajar lepasan spm 2008.skrang sy tggu grad degree finance.bole xsy nak pursue dlm bidang pergigian ni kalau xamek asasi sains atau matriks sbb sy terus degree in finance.mcm mne jalannye tuk sy amek dlm bidang ni.diharap beri tunjuk ajar terima kasih.spm dulu sume dpt b.

aku dr amin said...

Salam NU.NI.FAT..
Boleh saya tahu sebelum degree in finance anda belajar apa? Saya tidak pasti. Mungkin anda boleh apply di kolej pergigian swasta seperti di kolej saya Melaka MAnipal Medical College, ataupun kolej pergigian lain seperti MSU saya rasa ada juga. Saya tidak pasti samada anda kena ada sijil pre Universiti dalam sains dahulu/ tidak. Kalau IPTA saya tidak pasti. Mungkin anda boleh bertanya ke kementerian.

NU.NI.FAT said...
This comment has been removed by the author.
NU.NI.FAT said...

Sy amek sains tulen waktu sekolah dulu.sy minat nak jadi dr gigi tp end up amek finance.terima kasih atas info dr amin.sy nak tau lg satu perkara.bagaimana sy nak dptkn loan tuk biayai pengajian kalau sy nak apply tuk bidang ni?apakah minimum requirement tuk sy lepas masuk dlm bidang ni?

aku dr amin said...

saya bagi contoh requirement dari IMU :http://www.imu.edu.my/imu/index.php/programmes/undergraduate/dentistry/entry-requirements

loan saya rasa mungkin dari PTPTN boleh :)

NU.NI.FAT said...

Terima kasih bagi info yg berguna dr amin. :)

aku dr amin said...

Sama sama moga bermanfaat

lovelindsey said...

salam dr amin :)
hai sy merupakan pelajar lepasn matrik.. tngh tunggu result skrg nie.. sy ada d twrkn oleh universiti tmptn tuk ambil kos dentistry..

tp sy perlu melalui interview.. sy ada cuba cari kat internet.. sapa2 yg bleh kongsi sedikit tips ketika interview dentistry nie.. tp sy sedikit hampa.. kebnykn nya tips interview tuk ambik medic shj..

so dr amin bleh ka dr kongsi sedikit tips tuk interview.. n bleh ka dr amin kongsi link kwn2 dr yg ambik kos dentistry..

mana la tau bleh bantu sy ngan kwn2 sy tuk menghadapi interview.. at least bleh jd panduan tuk kami..

sbb skrg nie.. kebnykn kos2 yg bekerja kat hospital like medic n pharmacy.. kena melalui interview dulu..


so sy harap2 sngt dr amin bleh tolong.. interview sy Insya Allah 19 mei nie..

mohon perkongsiannya..

aku dr amin said...

salam. tahniah diatas kejayaan anda menghadiri temuduga.

awak boleh layari blog rakan saya ini :)

http://eikabasha.blogspot.com/

aku dr amin said...

salam. tahniah diatas kejayaan anda menghadiri temuduga.

awak boleh layari blog rakan saya ini :)

http://eikabasha.blogspot.com/

Anonymous said...

Hai nice reading your blog..sy nak tanya sya dpt offer utk masuk penang international dental college under mara..saya nk minta pendapat pasal college tu sbb saya try search dkt google tapi info sgt sikit..adkh lepasan graduan drpd college tu sng nak dapat kerja nanti?

aku dr amin said...

terima kasih.

senang saja. lagipun under mara scholarship.

dr gigi masih kurang di Malaysia sekarang ini. apabila tamat belajar, saurara/i akan terus dipangil interview oleh SPA.

kemudian akan ada program housemanship juga di klinik pergigian.

Selamat berjaya :)

Shafika Basha said...

dr ai.. buat correction skit. dentist pon ada oncall msa jd fydo (first year dental officer) tp x slalu mcm med doctor. masa nt da jd DO (dental officer) pon ada jgk rsanya.. tp msa fydo mmg ada..

genius said...

assalamualaikum Dr. kalau saya ada diploma in medical science from ipts boleh tak saya sambung degree buat dentist/medicine kat ipta/s ?

aku dr amin said...

boleh. ada kawan saya mengambil diploma in medical sc kemudian sambung degree in medicine. :)

Anonymous said...

Sy merupakan seorg pelajar pergigian thn akhir di ipta..Utk pengetahuan Dr amin n yg lain2, sbnrnye klau keje kt kkm(klinik kerajaan), mmg de oncall utk Dr gg tp x sekerap Dr medic.. selalunye ktorg akn handle emergency mcm kes trauma @ accident yg involve head n neck esp klau de jaw fracture, kes tmj( joint mulut) yg dislocate smpi x leh ttp mulut n mcm2 lg as long as involve head n neck region..klau attach kt hospital lg kerap oncall ni..sy pn bru tau bende ni mse msk 4th year sbb ktorg blaja psl trauma kepala(maxillofacial)..klau nk tau lbh leh search kt kkm bhgn kesihatan pergigian..mmg keje Dr gg kt msia berat ckit, Smela mcm Dr medic..tp klau kt oversea rsenye x stress sgt kot..

Anonymous said...

Salam, saya benrminat untuk share kelayakan nak sambung degree in dentistry lepas baca komen orang yang tanya.

Kalau nak amik dentist kat ipta biasanya kena apply upu right after spm, masuk asasi ipta berkenaan dan jika melepasi syarat kelayakan ipta berkenaan boleh terus enroll degree..

kalau yang dah ada sijil asasi pergigian atau matrik dalam bidang hayat atau diploma sains, boleh cuba memohon dekat upu, tapi biasanya syarat dia ketat, nak kena dapat 3.8-4.0 pointer kena ada MUET band 4-6 dan merit2 yang lain..

kalau ipts boleh apply bila2 masa dengan syarat yang sama ada sijil asasi/matrik/diploma sains, biasanya lagi senang diterima tapi mahal la.. =D

kalau nak dapatkan tajaan ipta senang je, pointer 3.5 dah ley apply, kalau ipts susah sikit sebab persaingan tinggi kalau dapat ptptn pun biasa separuh je sebab kos bidang ni super mahal..

paling senang apply oversea, syarat dia subjek sains (phy, chem, bio, math, addmath) atleast B time spm dulu, xkisah la sebelum ni belejar apa pun, tahun pertama tanggung sendiri kalau cemerlang boleh buat rayuan pinjaman jpa atau mana2 yayasan negeri yang layak.. =D

sorry komen panjang, saja excited nak jawabkan sebab dah lalui pengalaman gila ni banyak kali.. =D

budakgigiobersea~

Mr. Amar said...

Salam.. Dr... Klinik kerajaan ada perkhidmatan untuk pendakap gigi x?

Mr. Amar said...
This comment has been removed by the author.
aku dr amin said...

saya rasa ada tapi mungkin waktu menunggu akan menjadi terlalu lama

seminar pergigian 2015 said...

Forsila KG II International Meeting & Exhibition - AEC is an economic integration between 10 ASEAN countries which covers several areas including human resources development, recognition of professional qualifications, closer consultation on macroeconomic and financial policies, trade financing measures, enhanced infrastructure and communication connectivity, integrating industries across the regional, enhancing private sector involvement Our dentistry field will inevitably be affected by this. Consumers are not only the locals, but also Singaporeans, Malaysians, and many other patients from ASEAN country. Likewise, foreign professionals are welcomed to Indonesia simply without passing through complex bureaucracy. Competition is therefore becoming tougher. It is very crucial for Indonesian dentists to enhance their knowledge and skills. semarang 30-31 may 2015, indonesia http://forsilakg2nd.unissula.ac.id/Pengumuman/finalannouncement

Teah Ruslan said...

Saya dpt smbung dental surgery asst. klu sy nk smbung dr gigi . Boleh x ?

aku dr amin said...

boleh. still kamu perlu sambung degree dalam pergigian. saya rasa still 5 tahun

moon91 said...

Thats right..'junior' DO ade on call jgk.. kekerapan tu ikut tempat

moon91 said...

Thats right..'junior' DO ade on call jgk.. kekerapan tu ikut tempat

Amir Ashraaf said...

Salam dr ��
Sy plajar pgigian tajaan jpa, in shaa Allah fly ke India bulan Julai ni ��
Excited rasee ��, haha
Just nk tnye, brape payment yg kite boleh dpat utk part time dentist ni ? Yg mcm dr ckp kat atas tu, lpas pkul 5pm ramai dentist yg keje part time kan ? Soo brape normally gaji part time tu ? Thankssss ��

aku dr amin said...

amir ashraaf. baru nak jadi pelajar dentistry kan? so matlamat anda sekarang bukan berapa gaji dentist part time yang awak kena hadap. matlamat anda sekarang adalah bagaimana mahu survive sebagai seorang pelajar pergigian.

^^ hew. dah dapat degree dentistry nanti baru fikir pasal part time work as a dentist

bereh?

Nadhirah Izzati binti Saidin said...

terima kasih atas pkongsian! sgt bmnfaat! allah bless you!

tumpang tanya knp sister eikabasha pnya blog dah x boleh bukak ek

nuramirah hamizah said...

Salam doc, kalau saya nak ajak doc bagi talk dekat kolej saya pasal dentistry boleh tak? Doc ada masa tak? ๐Ÿ˜€

nuramirah hamizah said...

Salam doc, kalau saya nak ajak doc bagi talk dekat kolej saya pasal dentistry boleh tak? Doc ada masa tak? ๐Ÿ˜€

aku dr amin said...

salam nuramirah. saya dr perubatan. tak sesuai bagi talk pasal dentistry

Han said...

Wah. Rasa bertuah setelah dpt ttl DR tu kan. Im not one of you. Even nk dpt ttl IR pn xtau bila. Since ppl here are excited talk abt gg. I jv sister who work at Gov Hosp as Dentist. Wow. Kje act mmg betol. Sama je mcm Med Doc. Cuma ringan sikit. Pernah gak dia di gelar jonah. I think who work in hosp know abt this name.

Dia act nak jadi engineer. But atas permintaan dia korban kan diri to become dentist. Byk cabaran dia. Yela. Dari budak fizik ke bidang biology. For those yang bru nak start. U need to love ur career. Money come later after it. Itu rezki Allah.

Thanks to all doctors for your help to ensure we hv a better life.

Aisyah said...

Saya pun dalam dilema๐Ÿ˜”

Aisyah said...

Boleh saya tahu awak ambil yang mana satu ?

Aisyah said...

Saya pun dalam dilema๐Ÿ˜”

Anonymous said...

Salam, saya sekarang ni tengah study foundation in science dekat segi uni dan nak tukar ke ipta untuk ambil course dentistry. Boleh ke saya guna cert foundation ipts untuk ke degree ipta ?

Iffah Farzana said...

Saya apply tamhidi pergigian usim first choice, doakan ye ๐Ÿ˜€

Iffah Farzana said...
This comment has been removed by the author.
norisa ismail said...

Anak saya baru tamat Asasi di Unisza dan berminat utk meneruskan dalam Ijazah Pergigian tp Unisza tidak menyediakan program tersebut. Lepasan Asasi Unisza jgk tidak layak apply UPU. Bagaimana peluang dia nak dptkan Ijazah Pergigian?

cik senah said...

Hi, mcm mana awak apply utk ke oversea ye ? Blh share kan x ? ๐Ÿ˜Š