untukmu permataku
Nama saya : Dr Amin Ismail (A.I.):
Pegawai Perubatan UD44, Jabatan Perbidanan dan sakit puan Hospital Raja Perempuan Zainab II Kota Bharu Kelantan
Pegawai Perubatan UD41, Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan :)
MBBS (Melaka Manipal Medical College, Manipal University)
saya seorang doktor yang sentiasa mahu ceria
Followers
Friday, August 28, 2009
resepi akok kelantan
Bahan-Bahan:
8 biji telur itik
2 biji telur ayam
1 kg gula melaka
2 cawan tepung gandum 6 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
1 ½ biji kelapa
Cara:
Telur dipukul sehingga kembang. Kelapa diperah dan ambil santan dua kali sahaja. Gula melaka dilarutkan bersama secawan air dan dicampur tepung. Kacau dan tapis supaya tidak berketul-ketul. Hiris daun pandan dan masukkan bunga cengkih ke dalam bancuhan tepung tadi. Kacau sebati dan tapis. Panaskan acuan baulu dan sapu sedikit minyak. Masukkan sedikit adunan ke dalam acuan dan bakar dengan api arang atas bawah.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
sdp ker x ek?
sedap. suka makan especially time buka puasa. selamat mencuba
ramai betul yer yang menjenguk resepi akok kelantan ni. kalau boleh sila tinggalkan meseg untuk berkongsi bersama. selamat mencuba
he3.....x sempt nk test ari tuh....kne stdy byk
takpe2. ada masa lagi. "_^
Post a Comment