
Bahan-Bahan:
8 biji telur itik
2 biji telur ayam
1 kg gula melaka
2 cawan tepung gandum 6 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
1 ½ biji kelapa
Cara:
Telur dipukul sehingga kembang. Kelapa diperah dan ambil santan dua kali sahaja. Gula melaka dilarutkan bersama secawan air dan dicampur tepung. Kacau dan tapis supaya tidak berketul-ketul. Hiris daun pandan dan masukkan bunga cengkih ke dalam bancuhan tepung tadi. Kacau sebati dan tapis. Panaskan acuan baulu dan sapu sedikit minyak. Masukkan sedikit adunan ke dalam acuan dan bakar dengan api arang atas bawah.
5 comments:
sdp ker x ek?
sedap. suka makan especially time buka puasa. selamat mencuba
ramai betul yer yang menjenguk resepi akok kelantan ni. kalau boleh sila tinggalkan meseg untuk berkongsi bersama. selamat mencuba
he3.....x sempt nk test ari tuh....kne stdy byk
takpe2. ada masa lagi. "_^
Post a Comment